Witte Stip

Witte stip is een parasitaire ziekte bij aquariumvissen die optreedt bij verzwakte en gestreste vissen.  De ziekte kan binnen 72u dodelijk zijn, daarom is het belangrijk om snel in te grijpen.

Symptonen van Witte Stip:

  • Kleine witte stippen op het lichaam ca 1mm groot

Oorzaak van Witte Stip:

Stress en een verlaagde weerstand zijn in 99% van de gevallen de oorzaak van witte stip bij aquariumvissen. Sommige vissen zoals Black Molly’s zijn extra gevoelig voor Witte Stip.

Zijn de vissen nieuw in het aquarium, dan is de oorzaak wellicht te wijten aan een shock door de nieuwe waterwaarden.
Zwemmen de vissen al veel langer in het aquarium, dan is mogelijk een plotse verandering in waterwaarden de oorzaak.Zorg ervoor dat je pH, gH en temperatuur stabiel zijn en blijven.

Witte Stip behandelen:

Esha Exit is een doeltreffend medicijn om deze visziekte mee te behandelen.  Heb je actieve kool in de filter? Verwijder deze dan eerst, anders kan de medicatie haar werk niet doen. Wanneer je begint met een medicatie-kuur dien je deze kuur volledig af te maken, ook al lijkt het op het eerste zicht niet te helpen. Vroegtijdige afbraak van een medicatie-kuur kan ervoor zorgen dat de ziekte opnieuw uitbreekt. Na de medicatie-kuur is het aangeraden om weer actieve kool aan het aquariumfilter toe te voegen zodat alle resten van het medicijn uit het water gehaald worden.

Het is altijd aangeraden om zieke vissen in een quarantaineaquarium te behandelen.

Indien je vissen temperaturen tot 30°C verdragen is het niet nodig om medicijnen te kopen. Door de temperatuur langzaam op te voeren naar 30°C en dit gedurende 2 weken aan te houden om vervolgens weer geleidelijk aan af te bouwen kan de ziekte bestreden worden. Niet alle vissen kunnen deze temperaturen echter verdragen. Combineer deze methode niet met medicatie.