Zuurtegraad (pH Waarde)


De zuurtegraad van het water wordt uitgedrukt in pH. Neutraal water heeft een pH van 7. Indien de pH waarde lager is dan 7 spreken we van zuur water, indien deze hoger is dan 7 spreken we van basisch water. Kraantjeswater is meestal zeer basisch met een pH van 7.5 of hoger. Regenwater daarentegen is vaak zuur met een pH rond de 6.5.

De PH waarde in het aquarium meten:

De pH waarde kan gemeten worden door middel van een druppeltest, teststrips of een digitale pH meter. De pH waarde wordt beïnvloed door het C02 gehalte in het water. ‘s Ochtends zal de pH waarde lager liggen dan ‘s Avonds. Dit komt omdat je planten overdag CO2 verbruiken om te groeien.

De PH waarde in het aquarium verlagen:

Er zijn verschillende manieren om de pH waarde in het aquarium te verlagen:

  • CO2 verhogen
  • Filteren over turf (peat)
  • Extra kienhout in het aquarium plaatsen
  • Water verversen met gefilterd regenwater
  • PH- toevoeging

Aangezien de pH en CO2 waarde elkaar beïnvloeden kan de pH verlaagd worden door CO2 toe te voegen.

Filteren over turf zorgt ervoor dat het water een bruine kleur kan krijgen. Kienhout heeft deze eigenschap ook, maar in mindere mate. Deze methode wordt vaak toegepast in Zuid-Amerikaanse biotoop aquaria, waar het water van nature wat bruiner is.

Een andere populaire manier is om gebruik te maken van gefilterd regenwater bij het waterverversen. Regenwater heeft namelijk een lage zuurtegraad en kan je makkelijk opvangen in een regenton. Door er een filterje in te hangen en wat actieve kool heb je altijd zuur water voorhanden.

De PH Waarde in het aquarium verhogen:

De zuurtegraad / ph waarde in het aquarium verhogen kan je op de volgende manieren:

  • Water verversen met basisch water (kraanwater)
  • pH plus toevoegen aan het water