Nitraat (NO3) in het Aquarium

Het nitriet en nitraat gehalte in het aquarium worden wel eens door elkaar gehaald. Ze zijn dan ook aan elkaar verwant, zoals de gelijkenissen in de naam al doen vermoeden. In een gezond aquarium zal het schadelijke Nitriet (N02) door de bacteriecultuur omgezet worden in het minder schadelijke Nitraat (NO3).

Nitraat is een essentiële voedingsstof die opgenomen wordt door aquariumplanten. Wanneer de nitraatwaarden in het aquarium te laag zijn zal dit resulteren in algen. Te hoge nitraatwaarden in het aquarium zijn echter schadelijk voor zowel planten als vissen.

Nitraat in het aquarium meten:

De nitraat-waarden in het aquarium zijn zeer makkelijk te meten met de druppeltestkits die er op de markt zijn.

<20 mg/l = Zuiver Water
20-40 mg/l = Kan na lange tijd schadelijk worden
40-70 mg/l = Gevaarlijk, dringend ingrijpen!
70-100 mg/l = Sterk vervuild water
> 100 mg/l =  Ontzettend zwaar vervuild water.

Nitraat in het aquarium verlagen

Omdat nitraten verder niet afgebroken kunnen worden in het aquariumwater zullen deze zich blijven ophopen. Daarom is het noodzakelijk om wekelijks tot 2 wekelijkers zo een 20% – 30% van het aquariumwater te verversen.

Zijn je nitraat waarden in het aquarium nog steeds te hoog na het water verversen? Gebruik dan meteen een vloeibare nitraatverwijderaar om snel in te grijpen!

Voor een minder-dringende oplossing die op langere termijn het nitraat gehalte in het aquarium verlaagd bestaat er speciaal filtermedium. Zo heeft JBL een filtermassa ontwikkeld die je makkelijk in elk type filter kan gebruiken. Juwel heeft dan weer zijn eigen Nitrax Filtersponzen voor Juwel aquariumfilters. Hou er rekening mee dat je deze filtersponzen om de 2 maanden moet vervangen voor een goede werking.