Diepvries en Levendvoer

Vele voedseldiertjes kan je zowel levend als ingevroren bij je aquariumzaak vinden. Het voordeel is dat het veel natuurlijker is en het een meer nuttige voedingsstoffen dan droogvoer bevat die de kweek en kleurenpracht gunstig stimuleren. Sommige vissoorten aanvaarden zelfs geen ander voer.

Diepvriesvoer is vaak meestal goedkoper en  makkelijker te voeren, maar verliest wat aan voedingsstoffen tov levendvoer. Diepvriesvoer dient men altijd eerst te ontdooien en in een zeefje uitspoelen onder de kraan alvorens te voederen. Zo voorkom je dat eventuele schadelijke stoffen het aquarium in komen en je vissen hun mond niet bevriest.

Ook bij levendvoer  doe je er best aan om de voedseldiertjes op te vangen in een zeefje en uit te spoelen onder de kraan.

Artemia:

Artemia zijn zoetwater pekelkreeftjes. Het is ongetwijfeld het populairste visvoer in de handel.
Zowel zoet als zoutwatervissen zijn er dol op. De artemia naupliën, wat eigenlijk de larven van onvolwassen pekelkreeftjes zijn, worden ook massaal gebruikt om jongbroed mee op te fokken.
De diepgevroren artemia die we in de aquariumzaak vinden zijn de volwassen pekelkreeftjes.

Daphnia / Watervlooien:

Watervlooien, ook wel Daphnia genoemd zijn zeer populair in de hobby. Ze zijn dan ook een uitstekende bron van proteïne voor je vissen. Daphnia behoren tot de kreeftachtigen en kunnen tot een halve cm groot worden. Bijna alle zoetwatervissen zijn er verzot op.  Ze zijn verkrijgbaar als diepvriesvoer en levendvoer. Je kan ze ook zelf vangen in het wild of zelf kweken.

Rode Muggenlarven:

Dit zijn de larven van de dansmug. Deze muggen vind je in de zomer vaak in grote zwermen boven een sloot. Ze leven in de bodem, vaak in vervuilde zuurstofloze wateren. Wanneer we levende rode muggenlarven in het aquariumvoeren hebben gaan deze meteen de bodemopzoeken. Echter, wanneer we ze in diepvriesvorm voeren tonen ze een groot drijfvermogen. Rode Muggenlarven relatief vetarm en bevatten zeer veel eiwitten. Echter bevatten ze veel caloriën en mogen daarom niet te frequent gevoerd worden. Rode muggelarven zelf vangen in de natuur is niet aan te raden!

Zwarte Muggenlarven:

Dit zijn de larven van de gewone steekmug. Ze worden gretig gegeten door bijna alle zoetwatervissen.

In de zomer vind je ze massaal in vijvers, watertonnen, en vaak ook in gewone emmers waar nog een restje water in staat. Ze zijn makkelijk te herkennen gezien ze aan het wateroppervlak hangen en naar beneden tuimelen bij bedreiging. . Ook hier gebruiken we weer een witte emmer om de eventuele bloedzuigers en andere ongewenste dieren te herkennen.
Laat de vangst niet té lang staan en zorg dat alle larven die je voert worden opgegeten. Anders ontpoppen de larven zich snel tot muggen.

Witte Muggenlarven:

De larven van de “kriebelmug” houden zich vooral op tussen de bodem en het wateroppervlak van sloten, vijvers en andere waterplassen. Daar voeden ze zich gratig met cyclops en watervlooien.  Diepvries witte muggenlarven hebben de eigenschap om goed te blijven drijven in het aquarium, ideaal voor de vissen die zich in de bovenste waterlagen bevinden. Ze bevatten overigens zeer weinig caloriën.

Cyclops:

Cyclops zijn zeer kleine zoetwaterdiertjes van zo’n 3mm groot. ze hebben een horizontale zwembeweging en verplaatsen zich zeer snel door het water. De kleurvariëteit kan naargelang omstandigheden zeer verschillend zijn. Van rood, bruin tot groen geel.Ze zijn zeer goed geschikt voor het voeren zeer kleine of jonge vissen.

Cyclops vind je het hele jaar door, maar vooral in het voorjaar in de sloot, vijver of andere wateren. Ze zijn meestal te vinden in wateren waar veel eenden zitten en weinig vissen. Ze zijn goed herkenbaar door hun zwemgedrag. Ze schieten nl zeer snel op een horizontale manier door het water.

Mysis:

Mysis is een genus van zeer kleine brakwatergarnaaltjes. Er bestaat ook een soort zoetwatergarnaaltjes, maar deze zijn vooral in de VS te vinden. Oorspronkelijk komen ze voor uit de noordelijke landen, maar ter verbetering van het visbestand zijn ze ook in europese en amerikaanse wateren geplaatst.  Het is een aangename variatie op het diepvriesvoer menu. Het kweken en vangen loont zelden de moeite ten opzichte van andere soorten voer.

Tubifex:

Tubifex was vooral vroeger zéér populair in de hobby. Tegenwoordig wordt het minder gebruikt door het risico op bacteriële besmettingen. Tubifex zijn immers wormen die net zoals rode muggelarven in de bodem van de sloot leven waar afvalstoffen zich ophopen en zeer weinig zuurstof aanwezig is. Wanneer men ze levend in het aquarium voert hebben ze de neiging zich direct in te graven in de bodem. Men mag dus zeker niet over-voeren. Ze bestaan tegenwoordig ook als droogvoer.