Keuze van het aquarium

Bij de keuze van het aquarium komt een hele boel kijken. Ales begint met het zoeken voor een gepaste plek voor je aquarium. Je aquarium mag immers geen direct zonlicht ontvangen omdat het enerzijds voor een frustrerende algenplaag kan zorgen en anderzijds de temperaturen te fel beïnvloedt worden. Hou er rekening mee dat het aquarium goed bereikbaar moet zijn voor onderhoudswerkzaamheden zoals planten snoeien en water verversen.

Heb je een gepaste plek gevonden? Dan is het nu tijd om te bepalen hoe groot het aquarium mag zijn. De grootte en inhoud van het aquarium bepalen welke vissoorten je allemaal kan houden. Het aquarium dient minstens 10x de lengte hebben als de maximale grootte van de vissoort die je wil houden. De gouden regel is dat des te groter het aquarium, des te makkelijker het is om de waterwaarden stabiel te houden en dus ook de vissen en planten gezond te houden.

Aquariums voor beginners

Voor beginners wordt aangeraden om een aquarium van minstens 60cm breedte met een inhoud van 60l aan te schaffen. Kleinere aquariums zijn af te raden!

Een 60cm aquarium is geschikt om enkele guppen of andere klein blijvende visjes met wat plantjes te houden.

Wil je toch wat grotere vissen houden of er een gezelschapsaquarium van maken met vele plantjes en verschillende vissoorten? Dan is een aquarium van 80cm of 100cm breedte meer geschikt voor jou. Mijn eerste beginnersaquarium was de Juwel Rio 180 van 100cm breedte.

Aquariums voor gevorderden

Deze aquariums zijn geschikt voor mensen die een speciale vissen willen houden (zoals discusvissen, piranha’s, cichliden) of voor mensen die een dichtgeplant gezelschapsaquarium willen houden.