Keuze van het aquarium

Bij de keuze van het aquarium komt een hele boel kijken. Ales begint met het zoeken voor een gepaste plek voor je aquarium. Je aquarium mag immers geen direct zonlicht ontvangen omdat het enerzijds voor een frustrerende algenplaag kan zorgen en anderzijds de temperaturen te fel beïnvloedt worden. Hou er rekening mee dat het aquarium goed bereikbaar moet zijn voor onderhoudswerkzaamheden zoals planten snoeien en water verversen.

Heb je een gepaste plek gevonden? Dan is het nu tijd om te bepalen hoe groot het aquarium mag zijn. De grootte en inhoud van het aquarium bepalen welke vissoorten je allemaal kan houden. Het aquarium dient minstens 10x de lengte hebben als de maximale grootte van de vissoort die je wil houden. De gouden regel is dat des te groter het aquarium, des te makkelijker het is om de waterwaarden stabiel te houden en dus ook de vissen en planten gezond te houden.

Nano-Aquarium (10l – 40l)

Een aquarium met een inhoud van 10-40l noemen we een nano-aquarium. De laatste decennia kom je deze kleine aquaria steeds vaker tegen als alternatief voor de ouderwetse vissenkom, die gewoonweg pure dierenmishandeling was. De moderne nano-aquaria zijn meestal uitgerust met alle basistechniek van een gewoon aquarium zoals een filter, verwarming en een lichtkap.

Sommige bedrijven zoals Superfish, adverteren deze aquaria als geschikt voor goudvissen. Dit zijn ze absoluut niet, aangezien een volwassen goudvis minstens 2x zoveel zwemruimte nodig heeft!

Een nano-aquarium is in mijn opinie absoluut geen geschikt beginnersaquarium. Het is wel een zeer leuke aanwinst voor wie reeds een groter aquarium heeft. Of voor de ervaren aquariaan die een stijlvolle Aquascape wil opstarten. Hierbij komt vaak veel kennis, techniek en onderhoud aan te pas, die beginners vaak in de weg staan om echt te kunnen genieten van de hobby. Door de geringe inhoud van zo’n nano-aquarium, is het ook veel moeilijker om de waterwaarden stabiel te houden. Een plotse afwijking / vervuiling heeft op 30l dubbel zoveel effect dan op 60l. Beginners kunnen daarom beter een aquarium met een grotere inhoud aanschaffen.

Beginners aquarium (60l – 180l)

Voor beginners wordt aangeraden om een aquarium met een inhoud van minstens 60l tot 180l aan te schaffen. Een aquarium van 60cm breed biedt net genoeg ruimte om de hobby te starten met enkele klein blijvende vissen en garnaaltjes.

Heb je de ruimte? Overweeg dan zeker een 80cm aquarium of zelfs een 100cm aquarium. Deze bieden veel meer mogelijkheden qua viskeuze en inrichting. Mijn eerste beginnersaquarium was een Juwel Rio 180 met een breedte van 100cm.

Middelgroot aquarium (240l – 400l)

Hou je van grotere vissen, of droom je van een prachtige plantenbak, dan komen we al snel uit bij de middelgrote aquaria. Persoonlijk vind ik een aquarium met een breedte van 120cm ideaal geschikt als gezelschapsaquarium of als biotoopaquarium voor bijvoorbeeld zuid-amerikaanse dwergcichliden.

Een aquarium met breedte vanaf 1m50 is uiterst geschikt voor het houden van grotere cichliden, maanvissen, discussvissen etc. Ook voor een plantenaquarium is dit een zéér dankbaar formaat door de ruimte die het met zich meebrengt.