Algeneters in het aquarium

Wat zijn algeneters?

Algeneters zijn vissen of ongewervelden wiens menu deels of hoofdzakelijk bestaat uit algen. De term “algeneter” is een vrij algemene verzamelnaam, die vooral door beginnende aquariumhouders gebruikt worden. In de handel worden ze vaak zo genoemd en verkocht aan onwetende beginners omwille van hun zogenaamde functie. Jammer genoeg informeert niet iedereen zich genoeg en komt men later voor onaangename verassingen te staan wanneer deze algeneters veel te groot worden voor het aquarium of andere vissen in de stress jagen.


Zijn algeneters een oplossing voor een algenplaag in het aquarium? 

Het antwoord is simpelweg NEE!
Een algenplaag ontstaat door een biologisch onevenwicht in het water. Door een algeneter in het aquarium te plaatsen worden de symptomen wel aangepakt in plaats van de oorzaak. Aangezien algen voedingsstoffen ontnemen van planten zullen je planten uiteindelijk hieronder lijden.

Zijn algeneters wel nuttig voor het aquarium?

Absoluut!
Algeneters zijn een nuttige aanwinst voor haast ieder aquarium en zullen zeker en vast hun bijdrage leveren om je aquarium algvrij te houden. Maar je kan niet van ze verwachten dat ze al het werk voor je gaan doen en zelfs een hele algenplaag voor je gaan oplossen.

Wat zijn de beste algeneters voor het aquarium?

Zonder twijfel zijn dat garnaaltjes. Ze kunnen zelfs in de kleinste aquaria terecht, op voorwaarde dat je waterwaarden wel stabiel zijn. Naast het eten van algen speuren ze ook de bodem en planten af naar voedselresten. Bovendien zijn vele soorten makkelijk te kweken.

Otocinclus soorten zijn ook zéér leuke en ijverige algeneters die geschikt zijn voor kleine aquaria. Ze voelen zich best in een groepje van minstens 6 stuks. Wel zijn ze gevoelig voor schommelende en afwijkende waterwaarden. Aangezien ze zich niet voort planten in gevangenschap zijn alle Otocinclus-soorten die je in de handel vindt wildvang exemplaren. Door hun hoge gevoeligheid overleefd slechts 1/3 het tot in de aquariumhandel.

Siamese Algeneters zijn in de aquariumhandel ook zeer populair omwille van zijn algenetende eigenschappen. De Crossocheilus siamensis is de echte Siamese algeneter die tot 14 cm groot wordt en dus alleen geschikt is voor grotere gezelschapsaquaria. (minstens 1m20 breed). Echter duikt de
Gyrinocheilus aymonieri ook vaak op onder dezelfde naam omwille van zijn gelijkenis. Echter deze vis wordt véél groter en agressief naar andere vissen toe.

Het ancistrus-geslacht bevast bijzonder veel ondersoorten die nog niet allemaal wetenschappelijk beschreven zijn. Velen ervan dragen een zogenaamd “L-Nummer”. De vele soorten die we in de aquariumhandel vinden zijn allemaal wildvang en vaak nog zeer jong. Ze hebben echter een aquarium van minstens 1m breed nodig, aangezien sommige soorten kunnen uitgroeien tot meer dan 15cm.

Plecotus-soorten zijn algeneters die tot wel 25cm en groter kunnen worden. Ze zijn dus alleen geschikt voor de allergrootste zuid-amerikaanse biotooop aquaria.