Baardalg in het aquarium

Baardalg is een verzamelnaam voor penseelalg, borstelalg, roodwieren en zwarte puntalg. Deze algensoorten lijken allen op elkaar en danken hun naam aan hun uiterlijk, het zijn namelijk zwarte pluisjes die als een stoppelbaard op de planten en decoratiematerialen gaan groeien. Baardalgen in het aquarium zijn vrij hardnekkig en moeilijk te verwijderen. Ze groeien hoofdzakelijk op traag groeiende planten zoals vb de Annubias-soorten en op decoratiemateriaal.

Oorzaak van Baardalg in het aquarium:

De oorzak van baardalg in het aquarium meestal een probleem met het CO2 gehalte. Het kan duiden op een gebrek aan CO2, maar ook het gevolg zijn van onstabiele CO2 waardes. Ook slechte watercirculatie kan ervoor zorgen dat sommige planten niet genoeg CO2 krijgen waardoor baardalgen de kans zien om te groeien.

Baardalg in het aquarium verwijderen:

Baardalg is zéér moeilijk te verwijderen zonder de aquariumplanten te beschadigen aangezien de algen zich stevig vast nestelen. De beste manier om baardalg uit het aquarium te verwijderen is dan ook om de oorzaak ervan aan te pakken, namelijk het CO2 gehalte op peil te brengen. Vrees niet dat je hiervoor meteen een dure CO2 installatie moet aanschaffen, er zijn gelukkig enkele simpele stappen om ervoor te zorgen dat je planten voldoende CO2 krijgen.

Stap 1: Zorg voor genoeg stoming in het water: Is je filterpomp krachtig genoeg voor het aquarium? Is het filtermateriaal niet dichtgeslibt?
Stap 2: Breng het aantal uren licht in het aquarium naar beneden tot min 8u en maximaal 10u. Door minder licht te geven neemt ook de vraag naar CO2 af.
Stap 3: Voeg meer CO2 toe dmv vloeibare plantenvoedig of een CO2 installatie.

Tip: Wanneer je de vloeibare plantenvoeding dmv een spuit of pipet rechtstreeks op de getroffen planten spuit zullen de algen na enkele dagen rood worden en sneller verdwijnen. Voeg echter nooit meer plantenvoeding toe dan de aanbevolen hoeveelheid.